Новини
Арестуваха кораба "Амур" в пристанище Бургас
Арестуваха кораба "Амур" в пристанище Бургас
2016-07-11

Бълкерът стои на котва на рейда на пристанище Бургас от 24 юни заради неизплатени заплати на екипажа. Едно от исканията за обезпечителната мярка, с копие на което разполага "Труд", е на самия капитан от Варна Иван Господинов Господинов заради сумата от 20 654 $ , които му дължи корабособственикът "Амур шипинг" за времето от 23 март до 20 юни т.г.

Той е единственият българин в 13-членния екипаж на борда, като останалите са украинци. По непотвърдена информация дължимите заплати на моряците от февруари насам са за близо 150 000 $.

Към заповедта за ареста е приложена и обезпечителна заповед на Окръжния съд в Бургас по частно търговско дело, което 60- годишният варненски капитан води, за да си получи парите. Голяма част от украинския екипаж в началото не започнали дела, защото искали да си стоят в България, а не да се прибират в родината си , за да не ги извикат с повиквателна за войнишка служба по време на конфликта, който продължава да тлее там.

Заповедта за ареста на "Амур" с предишно име "Asian Dream" е връчена чрез корабния агент на корабособственика, както е и сведена до знанието на "Пристанищна инфраструктура", дирекция "Ръководство на корабния трафик" и дори на военното формирование 54950- Бургас.

От екипажа изразяват опасения, че може да се извърши сделка и корабът да се придобие от нов собственик, което ще доведе до ощетяване на моряците и кредиторите.

Всъщност 120-метровият кораб беше миналата година през март на пристанище Варна със старото си име "Asian Dream" и тогава моряците, повечето от които млади бесарабски българи, останаха без всякакви провизии и вода.

Фирми, БЧК и други неправителствени организации се притекоха на помощ и осигуриха необходимата храна на гладуващия екипаж, повечето от които бяха по 12 месеца на борда. Тогава също не бяха получили заплати за 3-4 месеца.

по информация от вестник Труд