Новини
ВМЗ-Сопот иска още поръчки от САЩ
ВМЗ-Сопот иска още поръчки от САЩ
2016-07-26
Министърът на икономиката се срещна във „ВМЗ-Сопот" с делегация, включваща представители на два от водещите американски партньори на оръжейницата, както и на Пентагона и американската Програма за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. 

Делегацията е на посещение в предприятието за обсъждане на възможности за разширяване на партньорството с ВМЗ

„Българската отбранителна индустрия има сериозен капацитет. САЩ разчита на качествените боеприпаси, които България произвежда", заяви полк. Мойзес Гутиерес, ръководител проект към Програмата за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. 

По негови думи тези боеприпаси са изключително важни за провежданите мисии в Афганистан и Ирак, както и в борбата срещу "Ислямска държава". 

Той допълни, че за американското правителство партньорството с България е от ключово значение. 

Лукарски подчерта на свой ред, че отдава голямо внимание на международните ангажименти за сигурност на доставките на оръжия, които страната ни е поела. 

„За ВМЗ е чест да приеме посещение на толкова високо ниво и в такъв разширен състав, както от своите традиционни търговски партньори, така и от високопоставени служители на Пентагона. Това е оценка за нашата работа и показва не само значимостта на оръжейницата за тези партньори, но и перспективите за бъдещо развитие на сътрудничеството ни", посочи изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Гецов. 

Партньорството на ВМЗ-Сопот с американските Chemring и Orbital АТК е дългогодишно. Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство. 

По-рано тази година от Chemring в присъствието на министър Лукарски връчиха грамота на изпълнителния директор на държавната оръжейница Иван Гецов в знак на признание за доброто партньорство и постигнати високи резултати при изпълнение на договори за производство и доставка на боеприпаси.


източник : dir.bg